Ens en anem al fotolog

Els sevenileven ens hem passat al fotolog, ja que el blog és massa costós per a gent tan ocupada com nosaltres. Si ens voleu visitar: http://fotolog.com/sevenileven

25.4.06

L'home dels daus

Vaig dos dies tard, però millor tard que mai. Volia fer referència a algun llibre el dia de Sant Jordi, i ho faig avui. Ara fa un any vaig llegir El Hombre de los Dados, de Luke Rhinehart, un llibre que em va semblar interessant i em va enganxar força. El llibre es va escriure fa uns 30 anys i, pel que es veu, el van prohibir en alguns països en aquella època per considerar-lo massa subversiu. Em sembla que fa relativament poc que està traduït al castellà. Navegant per internet he vist que a alguns lectors els va semblar una mica pesat, però a mi la veritat és que no.

El llibre explica la història d'un psicòleg insatisfet amb la seva vida que comença a prendre decisions cada cop més crucials basant-se en el resultat de llençar uns daus. El que comença com un joc acaba derivant en tota una elaborada teoria dels daus que recondueix la seva vida i la de molta altra gent que s'hi apunta.

Parlant clar, suposo que el que es critica és que cap al final se li va una mica l'olla. Si més no, la idea bàsica la trobo molt interessant:

Tots tenim impulsos residuals que la personalitat reprimeix i que rarament s'expressen. Aquests impulsos no han gaudit de llibertat des que es va fundar la personalitat. S'han convertit en homes invisibles.

En societats estables, unificades i coherents, aquesta mínima personalitat sense alliberació d'impulsos reprimits tenia valor. Els homes podien realitzar-se amb un únic ego. Però ja no és així. En una societat polièdrica, la personalitat múltiple és l'única que pot conduir a la satisfacció.

Tota personalitat és la suma total de la supressió acumulada de les minories. Si un home desenvolupés un patró consistent de control dels seus impulsos, no tindria una personalitat definida: seria impredictible, gairebé lliure.

Al principi, només uns pocs egos són capaços d'oferir-se com a opcions al dau. No obstant això, a mida que passa el temps, més i més egos, desitjos, valors i personatges prenen possibilitat d'existir; l'ésser humà creix, s'expandeix, perd rigidesa, és més divers...l'home es torna lliure i feliç.

Rollaco
via aquesta web dedicada al llibre.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

si es de un psicólogo insatisfecho con su vida, igual me lo tengo que leer y todo..... jeje

Anònim ha dit...

Ei vaaaaaaa!Que sant Jordi ja ha passat i ens teniu aqui esperant l'actualització del blog!;P

leven ha dit...

Jajaja, ok, em posaré les piles! És que els caps de setmana és com que costa eh! Pues sí sí, te lo recomiendo eh!