Ens en anem al fotolog

Els sevenileven ens hem passat al fotolog, ja que el blog és massa costós per a gent tan ocupada com nosaltres. Si ens voleu visitar: http://fotolog.com/sevenileven

28.3.06

Desigualtats

Aquest matí he llegit unes estadístiques sobre les condicions laborals de les dones a Espanya i a Europa. Suposo que la majoria no sorprenen molt, però m'ha semblat interessant de tota manera. Algunes dades:

  • Al 57 % de les parelles espanyoles, ella fa tasques de mestressa de casa i ell treballa fora de casa, una taxa que se situa a Espanya 20 punts per sobre de la mitjana de la Unió Europea.
  • Només el 6 % de les dones assegura comptar amb un sou superior al de la seva parella, enfront a un 82 % d'homes.
  • Un 82,8 % de les dones cobra menys de 900 € al mes (un 49,7 % per als homes)
  • Les dones teòricament inactives es concentren en sectors de població amb menor nivell d’estudis. En canvi, a les dones treballadores se'ls exigeix un major nivell d'estudis que als homes, però en mitjana cobren un 25 % menys.

El seven, deixant entendre que aquí som molt europeus, m'ha reptat a buscar dades de Catalunya. L'únic que he trobat de dades per l'estil són estadístiques de fa uns anys (2001):
  • La taxa d’activitat femenina al conjunt de la Unió Europea el 2001 és del 46,9 %, 19 punts per sota de la masculina, que es troba en el 65,8 %. Molt per sota hi ha les taxes d’activitat del conjunt d’Espanya, Catalunya i la província de Barcelona, situades en el 39,72 %, 43,10 % i 41,97 %, respectivament.

Segons aquesta dada en concret, estem a mitges, però realment a Europa tampoc estan per tirar coets. De fet, l'estudi principal que destacaven a l'article que he llegit tractava del sostre de vidre de les dones als països avançats, les barreres que els impedeixen l'ascens professional. Si un altre dia en tinc ganes ja n'escriuré alguna cosa (a veure si ho escriu el seven!). El que més preocupant em sembla és que la diferència no és només generacional, sinó també de càrrega familiar, i això em sembla més difícil de canviar. Als articles hi ha moltes més dades però me n'he cansat ja.

Fonts: Expansión y empleo, Diputació de Barcelona.

1 comentari:

Dan ha dit...

I això que parlem de llocs on les dones estan millor que enlloc del mon i de tota la història!